18 grudnia 2013

Wiosna, lato i jesień 2013 r. w gospodarstwie ekologicznym – projekty edukacyjna dla uczniów szkół podstawowych: W zgodzie z naturą

Warsztaty edukacyjne dla uczniów ze szkół podstawowych w naszym gospodarstwie maja już swoją tradycję i swoje stałe miejsce. Gdy tylko pojawią się pierwsze oznaki wiosny lub gdy rozpocznie się nowy rok szkolny, przyjeżdżają do nas uczniowie, by przeżyć dzień w gospodarstwie. Starając się o tytuł „dobrego opiekuna zwierząt” karmią krowy, sprzątają w oborze itp., a jednocześnie zdobywają wiedzę o tych zwierzętach, które już od tysięcy lat związane są z człowiekiem. Jednym z bardzo ważnych przeżyć i doświadczeń są warsztaty pt. „Od ziarna do chleba," podczas których uczniowie uczą się rozpoznawać rozmaite gatunki zbóż, mielą je na mąkę oraz poznają różne gatunki mąki, a także innych produktów zbożowych jako cennych składników codziennej, zrównoważonej diety.

Ukoronowaniem tych warsztatów jest pieczenie bułek, a następnie wspólne  przygotowywanie ekologicznego śniadania z naszych produktów. Inne warsztaty, jakie oferujemy uczniom wszystkich klas to: „Świat wokół dyni," „Marchewkowy zawrót głowy," „Sałatkowy zawrót głowy," „Zioła bliżej nas," oraz „Niezwykły świat w ogrodzie, na łące i w lesie."

Uczniowie, którzy przyjeżdżają do naszego gospodarstwa, poznają wszystkimi zmysłami, poprzez działanie i wypróbowywanie, związki człowieka z przyrodą, ze światem zwierząt i roślin. Są to niezwykle cenne przeżycia i doświadczenia. Dzięki takim kreatywnym i praktycznym warsztatom uczniowie dowiadują się, skąd bierze się chleb codzienny na ich stole. W naszym gospodarstwie uczniowie mają też czas na zabawę na uroczej łące, ognisko, na społeczną integrację swojej klasy.

Zapraszamy więc do naszego gospodarstwa przez cały rok. U nas jest interesująco również późną jesienią i zimą. Polecamy ekologiczne śniadania z Juchowa dla szkolnych klas. Wspaniale wpisują się w program wychowawczy klasy.

Tu jest link do albumu fotografii Wiosna, lato i jesień 2013 r. - więc kliknij

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz