18 stycznia 2015

W zgodzie z naturą 2014. Warsztaty edukacji ekologicznej dla dzieci i młodzieży w gospodarstwie, Juchowo, w trosce o zrównoważony rozwój

Już w styczniu minionego roku przyjechały do nas do gospodarstwa pierwsze grupy uczniów, a wśród nich  III klasa Szkoły Waldorfskiej z Poznania na ZIELONĄ SZKOŁĘ. Uczniowie dzielnie pomagali naszym gospodarzom w ich codziennych obowiązkach. Ostatnia grupa uczniów była w połowie grudnia i brała udział w adwentowych warsztatach. W 2014 r. odwiedziło nas blisko 1000 osób, dzieci i młodzieży, które uczestniczyły w różnorodnych warsztatach edukacji ekologicznej, w ramach naszego głównego projektu pt.W ZGODZIE Z NATURĄ.

Każda grupa dzieci i młodzieży, która przyjeżdża do nas na zajęcia znajdzie tu dla siebie coś interesującego. Wszystkie spotkania w naszym gospodarstwie, jedno lub kilkudniowe, wpisane są w rytm roku rolniczego, przemiany czterech pór roku, dzięki czemu dzieci i młodzież dowiadują się, co tak naprawdę dzieje się w otaczającej nas przyrodzie. Poznają naturalne środowisko i ekologiczne gospodarstwo, z czym przecież na co dzień nie mają bezpośredniego kontaktu, a przede wszystkim uczą się, skąd pochodzi chleb codziennie na ich stole.

OD ZIARNA DO CHLEBA - w czasie tych warsztatów dzieci i młodzież, stosownie do wieku, potrzeb i zainteresowań, uczą się rozpoznawać różne gatunki zbóż oraz mąki; dowiadują się o cennej roli produktów zbożowych w naszej codziennej diecie; pieką chleb lub bułki, a także przygotowują ekologiczny lunch z pieczywem upieczonym przez samych siebie. Nic więc dziwnego, jeśli po zjedzonym z apetytem lunchu dzieci wykrzykują z radością: "To są najsmaczniejsze bułki, jakie jadłam w swoim życiu." - "To było najpyszniejsze śniadanie na świecie."

OD TRAWY DO MLEKA - podczas tych warsztatów dzieci i młodzież poznają roślinność, którą zjadają krowy; poznają obyczaje tych bliskich człowiekowi zwierząt oraz godne warunki, w jakich powinny żyć zwierzęta; karmią je, nawiązując bezpośredni kontakt ze zwierzętami, dlatego też czasami z dumą wołają: "Ta krowa mnie naprawdę polubiła."- "Ja też chcę być gospodarzem i mieć cielęta." Na zakończenie wszyscy degustują prawdziwe mleko, prosto od krowy.

ZIOŁA BLIŻEJ NAS - w sezonie wiosenno-letnim jest to wspaniała okazja, by ożywić zmysł smaku i zapachu oraz poznać bogactwo natury; czyli poznać zioła rosnące dziko, a także te uprawiane przez nas w ogrodzie; można też dowiedzieć się o znaczeniu i wartościach odżywczych ziół, wypróbować je w ramach warsztatów kulinarnych.

KULINARIA  - podczas warsztatów kulinarnych uczniowie przygotowują z sezonowych warzyw smaczne i odżywcze potrawy, które z przyjemnością degustują; rozmawiają na temat, jak żyć zdrowo; dowiadują się na temat zrównoważonej diety; przykładowe tematy kulinariów: "Świat wokół dyni",  "Marchewkowy zawrót głowy", "Sałaty i sałatki codziennie na naszym stole."

WARSZTATY TWÓRCZEJ AKTYWNOŚCI uczniowie przy wykorzystaniu materiałów naturalnych, w zależności od pory roku i uroczystości, wykonują np. palmy wielkanocne, stroiki adwentowe oraz inne ozdoby.

Młodzież poznaje bliżej rolnictwo ekologiczne i jego produkty; zasady działania ekologicznej oczyszczalni ścieków; może włączyć się w różnorodne działania w gospodarstwie.

Zapraszamy do naszego gospodarstwa na pasjonujące zajęcia edukacyjne, a także na ekologiczne biwaki w sezonie lub do zielonej szkoły, bliżej pór roku i zmieniającej się przyrody.
Obejrzyj koniecznie fotografie - kliknij linki poniżej:

Tu jest album fotografii Dzieci w Juchowie, Wzgodzie z naturą, 2014, część 1

Dzieci w Juchowie, W zgodzie z naturą, 2014, część 2

Album fotografii - Młodzież w Juchowie, W zgodzie z naturą, 2014 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz