Każda grupa dzieci i młodzieży, która przyjeżdża do nas na
zajęcia znajdzie tu dla siebie coś interesującego. Wszystkie spotkania w naszym
gospodarstwie, jedno lub kilkudniowe, wpisane są w rytm roku rolniczego, przemiany czterech pór roku, dzięki
czemu dzieci i młodzież dowiadują się, co tak naprawdę dzieje się w otaczającej nas przyrodzie. Poznają naturalne środowisko i ekologiczne gospodarstwo, z czym przecież na co dzień nie mają bezpośredniego kontaktu, a przede wszystkim uczą się, skąd pochodzi chleb codziennie na ich stole.
OD ZIARNA DO CHLEBA - w czasie tych warsztatów dzieci i
młodzież, stosownie do wieku, potrzeb i zainteresowań, uczą się rozpoznawać
różne gatunki zbóż oraz mąki; dowiadują się o cennej roli produktów zbożowych w
naszej codziennej diecie; pieką chleb lub bułki, a także przygotowują
ekologiczny lunch z pieczywem upieczonym przez samych siebie. Nic więc dziwnego, jeśli
po zjedzonym z apetytem lunchu dzieci wykrzykują z radością: "To są
najsmaczniejsze bułki, jakie jadłam w swoim życiu." - "To było
najpyszniejsze śniadanie na świecie."
OD TRAWY DO MLEKA - podczas tych warsztatów dzieci i
młodzież poznają roślinność, którą zjadają krowy; poznają obyczaje tych
bliskich człowiekowi zwierząt oraz godne warunki, w jakich powinny żyć
zwierzęta; karmią je, nawiązując bezpośredni kontakt ze zwierzętami, dlatego
też czasami z dumą wołają: "Ta
krowa mnie naprawdę polubiła."- "Ja też chcę być gospodarzem i mieć
cielęta." Na zakończenie wszyscy degustują prawdziwe mleko, prosto od krowy.
ZIOŁA BLIŻEJ NAS - w
sezonie wiosenno-letnim jest to wspaniała okazja, by ożywić zmysł smaku i
zapachu oraz poznać bogactwo natury; czyli poznać zioła rosnące dziko, a także
te uprawiane przez nas w ogrodzie; można też dowiedzieć się o znaczeniu i
wartościach odżywczych ziół, wypróbować je w ramach warsztatów kulinarnych.
KULINARIA - podczas warsztatów kulinarnych uczniowie
przygotowują z sezonowych warzyw smaczne i odżywcze potrawy, które z
przyjemnością degustują; rozmawiają na temat, jak żyć zdrowo; dowiadują się na
temat zrównoważonej diety; przykładowe tematy kulinariów: "Świat wokół dyni",
"Marchewkowy zawrót głowy", "Sałaty i sałatki codziennie
na naszym stole."
WARSZTATY TWÓRCZEJ AKTYWNOŚCI – uczniowie przy wykorzystaniu materiałów naturalnych, w zależności
od pory roku i uroczystości, wykonują np. palmy wielkanocne, stroiki adwentowe
oraz inne ozdoby.
Młodzież poznaje bliżej rolnictwo ekologiczne i jego
produkty; zasady działania ekologicznej oczyszczalni ścieków; może włączyć się
w różnorodne działania w gospodarstwie.
Zapraszamy do naszego gospodarstwa na pasjonujące zajęcia edukacyjne, a także na ekologiczne biwaki w sezonie lub do zielonej szkoły, bliżej pór roku i zmieniającej się przyrody.
Obejrzyj koniecznie fotografie - kliknij linki poniżej:
Tu jest album fotografii Dzieci w Juchowie, Wzgodzie z naturą, 2014, część 1
Dzieci w Juchowie, W zgodzie z naturą, 2014, część 2
Album fotografii - Młodzież w Juchowie, W zgodzie z naturą, 2014
Zapraszamy do naszego gospodarstwa na pasjonujące zajęcia edukacyjne, a także na ekologiczne biwaki w sezonie lub do zielonej szkoły, bliżej pór roku i zmieniającej się przyrody.
Obejrzyj koniecznie fotografie - kliknij linki poniżej:
Tu jest album fotografii Dzieci w Juchowie, Wzgodzie z naturą, 2014, część 1
Dzieci w Juchowie, W zgodzie z naturą, 2014, część 2
Album fotografii - Młodzież w Juchowie, W zgodzie z naturą, 2014
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz